און יבין: כל מה שצריך לדעת על GameFi ומה זה P2E – המדריך התמציתי
בארבע השנים האחרונות און יבין פעיל בתעשיית הבלוקצ'יין והמטבעות הקריפטוגרפיים. לדבריו, הטכנולוגיה הזאת, ולא רק מטבע קריפטוגרפי כזה או אחר, ישנו תחומים רבים. בין היתר הם ישנו את השווקים הפיננסיים אבל למעשה גם הרבה מעבר לזה.
מה זה P2E?
P2E, כלומר Play To Earn (שחק כדי להרוויח), הוא אחד המושגים החדשים ביותר בענף הגיימינג. הרעיון שמאחורי הדברים פשוט: הגיימירים שמשתתפים במשחקים, מרוויחים תוך כדי כך רווחים מוחשיים. הם מקבלים מטבעות קריפטוגרפיים שכידוע שווים כסף אמיתי.
חלק מהשחקנים נהנים מהמשחק עצמו והרווח הוא הבונוס. שחקנים אחרים מתייחסים לרווחים כאל מקור הכנסה משמעותי לכל דבר וזה המוטיבציה שלהם לשחק. און יבין מסביר כי בחלק מהמשחקים ניתן להתחיל לשחק בחינם. לעיתים השחקנים צריכים לשלם כדי להתחיל לשחק, למשל כדי לבחור דמות שחקן או כדי לקנות פריטים שמחזקים את הדמות שלהם או כדי לקבל יכולות מיוחדות.
חשוב לחדד שכבר לפני שהופיעו מטבעות קריפטוגרפיים, היו גיימרים שהרוויחו כסף אמיתי על בסיס השתתפות במשחקים. אולם ההבדל הוא שבעבר ההכנסות הללו התקבלו בניגוד לחוקי המשחק. במשחקי P2E השחקנים ממש מוכרים משהו שהם הבעלים החוקיים שלו. הם לא מוכרים משהו שנמצא בבעלות של מפתח המשחק (בעלי המשחק).
און יבין מוצא קשר בין גיימינג למנועי חיפוש ופרסום
ההתרגשות הרבה שהסב עבורי התחום של מטבעות קריפטוגרפיים ובלוקצ'יין, אומר און יבין, נובעת ממשהו עקרוני. התחיל פה משהו שמאפשר לתגמל את הציבור על הזמן, המאמץ והשתתפות שלהם, וזה לא קורה רק בגיימינג. אפשר לקחת לדוגמא את ענף הפרסום. באתרים על סוגיהם השונים, מופיעות פרסומות. אבל המרוויחה העיקרית מהמודעות בשלל האתרים זו הפלטפורמה לחיפוש – גוגל (מנוע החיפוש העיקרי והגדול בעולם). רוב ההכנסות מגיעות לפלטפורמה ורק מעט מגיע בסופו של דבר לבעלי האתרים. המטבעות הקריפטוגרפיים משנים את המודל. למשל, סטארט אפים מבוססי קריפטו בונים מנועי חיפוש שמאפשרים שיתוף ברווחים. כמו בגיימינג משולב בלוקצ'יין, גם פה המשתתפים ישתתפו ברווחים. האנשים שישתמשו במנועי החיפוש, אלה שבעצם מביאים את הערך, יתוגמלו בצורה משמעותית.
P2E, איך זה עובד
במשחקי P2E, הן הדמויות והן הפריטים של המשחק מיוצגים כל אחד על ידי NFT. כל טוקן כזה הוא ייחודי ויחיד במינו, והוא מייצג יחידת נתונים על בסיס בלוקצ'יין. טוקן כזה אי אפשר לשכפל ולכן, הוא מהווה ייצוג של קניין רוחני בתוכן דיגיטלי. באמצעות טוקנים של NFT אפשר לייצג קניין רוחני של אין ספור דברים, בגיימינג ומחוצה לו. זאת אומרת מוזיקה, אומנות, סרטים, ציוצי טוויטר וכאמור דמויות משחק ואביזרי מתוך המשחק. עצם העובדה שניתן לסחור ב- NFTכבר יוצרת שווקי משנה אדירים. בפיתוח המשחקים, המפתחים יוצרים NFT-ים וממשיכים לפתח עוד בהמשך. במשחקים מסוימים, יכולים בהמשך השחקנים עצמם ליצור עוד NFT-ים מקוריים.
איך המטאוורס נכנס לתמונה?
המטאוורס, יקום מרובה, כבר נכנס יותר ויותר לחיים האמיתיים. כולנו מבלים עוד ועוד זמן בעולם ווירטואלי כזה או אחר, על חשבון העולם האמיתי הפיזי. וזה לא רק בגיימינג. עבודה וירטואלית מרחוק, תקשורת עם אחרים ביישומים מקוונים ועוד. שיפורים טכנולוגיים במציאות רבודה ומציאות מדומה, יתנו עוד דחיפה להימצאות שלנו בעולמות ווירטואליים.
יתכן שבהמשך כמעט כל זמננו יתנהל בתוך היקומים המרובים הווירטואליים. כלומר, הרעיון של P2E או כלכלת משחק GameFi ילך ויסחף תחומים נוספים, לא רק גיימינג. לדוגמא, קיימת פלטפורמה שחותרת לבנות מקום עבודה עתידני. במרחב הזה, כל אחד ייוצג על ידי אוואטר ואנשים יעבדו במשרד בתוך המטאוורס. כל דבר בפלטפורמה יימצא בבעלות המשתתפים ולא שייך בבלעדיות לחברה שבנתה את הפלטפורמה.